Ylämaankarja - Highland Cattle

Olimme pitkän aikaa miettineet tilallemme jotain uutta, jotain mikä vastaisi paremmin arvomaailmaamme. Mitä enemmän perehdyimme asioihin, sitä varmemmaksi tulimme siitä, että Highland Cattle on meille sopiva eläin kasvatettavaksi.

Ylämaankarja, Highland cattle, on Skotlantilainen alkuperäisrotu, joka on aikojen saatossa sopeutunut elämään ympäri vuoden ulkona. Itse asiassa highland cattle ei sopeudu lainkaan sisäkasvatukseen, tai se ei ainakaan voi siellä hyvin. Voidakseen hyvin, eläin tarvitsee laajan elintilan luonnollisen laumakäyttäytymisen vuoksi. Eläin liikkuu ketterästi metsälaitumilla ja toimii samalla oivallisena maisemanhoitajana. Eläimemme, myös sonnit, laiduntavat aikaisin keväästä pitkälle syksyyn.

Talveksi eläimet siirretään talvitarhoihin, joissa käytössä on katokset lämmitettävine juomakuppeineen, suojaavaa metsää ja useita ruokintapaikkoja. 

Pyrimme siihen, että emot synnyttävät vasikat keväällä, jolloin vasikat pääsevät laitumelle jo pienenä. Vasikat kasvavat emonsa kanssa noin kahdeksan kuukauden ikään asti, jonka jälkeen heidät vieroitetaan omiksi ryhmikseen. 

Ylämaankarjan liha on tummanpunaista, lyhytsyistä, marmoroitunutta ja siinä on mieto riistan maku.
Ylämaankarjaa laitumella katselemassa
Hiekkatie jota reunustaa ylämaankarjan aitaus

Ylämaankarjan ruokinta

Ylämaankarjan ravinto koostuu täysin nurmesta. Kesällä se on vihreä laidun, talvella pelloiltamme korjattu kuivaheinä ja säilörehu. Karjan kasvatuksessa emme käytä lainkaan teollisia täysrehuja.

Ylämaankarja onkin oivallinen eläin, koska se pystyy käyttämään ravinnokseen ihmisille ravinnoksi kelpaamattoman heinän, hoitaa samalla luonnon monimuotoisuutta ja tuottaa siten laadukasta ja ekologista ravintoa ihmiselle.  

Koska ylämaankarjan ruokinnassa ei käytetä väkirehuja, kaikki peltomme ovat nurmiviljelyssä. Näin ne toimivat mahtavana hiilinieluna yhdessä tilamme metsien kanssa.

Ylämaankarjan lihan erinomaisuus

Ylämaankarjan liha on tummanpunaista, lyhytsyistä, marmoroitunutta ja siinä on mieto riistan maku.

Skotlantilaisen yliopiston tutkimuksen mukaan ylämaankarjan  lihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia ja enemmän rautaa ja proteiineja kuin keskiverto naudanlihassa, johtuen juurikin nurmiruokinnasta, pitkästä kasvuajasta ja eläimen liikkumisesta luonnonlaitumilla. 

Kaikki meillä myytävä liha raakakypsytetään 3-5 viikkoa. Raakakypsytys takaa lihan mureuden. 

Ylämaankarjan lihatuotteitamme voit ostaa mm. tilapuodistamme. Katso ajankohtaiset aukioloajat täältä.

Ylämaankarjaa laitumella makoilemassa kesäpäivänä

Jäikö joku asia mietityttämään?

Laita meille viestiä - autamme mielellämme!