Bokashi

Olen viimein toteuttanut pitkäaikaisen haaveeni. Hankin meille bokashin! Meillä on käytössä kotitalouden biojätteelle lämpökompostori, mutta minä en ole vielä yhtenäkään talvena onnistunut pitämään sitä sulana, vaikka biojätettä kyllä tulee. Kanat tekevät kyllä oman osuutensa, mutta niillekkään ei voi kaikkea antaa. Eikä ne hienohelmat kaikkea syökään. Viinimarjamehuja keitellessä ajattelin, että oi kuinka kanat nyt saa herkutella, kun vien mehikeittimestä marjojen rippeet niille. Ja pöh! Ei kelvannut, ilmeisesti heille käy vain tuoreet, kokonaiset marjat.

No, mutta nyt meidän talven biojäteongelma on ratkaistu ja bokashi pääsi heti töihin. Opetellaan kovasti yhteieloa, pissattamaan en ole vielä päässyt.

Bokashin pohajlle laitettiin ohjeen mukaisesti talouspaperia, jotta bokashirouhe ei valu siivilän läpi. Muutenhan täyttö on kuin tavallisen lämpökompostorin täyttö; jätettä ja rouhetta sopivassa suhteessa päälle, paitsi tätähän ei sekoiteta, päin vastoin, jätteet painetaan tiiviisti kasaan ja kansi tiukasti päälle. Tarkoitus siis on, että koko homma muhii ilmatiiviisti. Kyse on fermentoitumisesta eli käymisestä.  Tästä prosessissa ei mene mitään hukkaan, koska alas valuva neste pissatetaan (tästä on tullut ihan mun lempisana) tai no, juoksutetaan ulos ja tämä neste on oivallista lannoitetta kukille. Mutta niin vahvaa tavaraa, että laimennussuhde on 1:100.Täytynee varmaan hankkia lisää huonekasveja.

Minä valitsin meille Bioproffan bokashin, ihan koon vuoksi. Meillä biojätettä tulee niin paljon, että markkinoiden pienimmät astiat täyttyisivät muutamassa päivässä.

Bokashin tuotelaatikko

Toiveena tietenkin on valmiin tuotteen käyttäminen maanparannuksessa. Olen pikku hiljaa pyrkinyt parantamaan puutarhan maaperää kompostilla, työ vain on kovin hidasta, mutta sitäkin antoisampaa.

Kevätaurinkoa edelleen odotellen

Mirka

Edellinen
Edellinen

Kesän muistelua

Seuraava
Seuraava

Erilaista työtä opiskelijoiden kanssa